家家日日玩  家居遊戲系列

S01-S10 襪仔遊戲系列

💡遊戲心得

喺一堆零亂物品裏面,要搵返想要嘅嘢出嚟,其實都唔係咁易,但係當物件好整齊咁排好,就容易得多喇。

當小朋友習慣將啲物品整齊排好,咁生活就有條理得多。

善用家居物件,讓孩子開始學習自理,一物多變,發揮創意,同時可以獨自練習和探索。

一邊玩一邊學,原來就係咁簡單!

善用遊戲時愉快嘅心情,父母就可以因應小朋友需要作出引導,內容唔一定跟玩緊嘅遊戲玩法有關。

🎉表揚欣賞


媽媽喺囝囝玩時,會引導佢講「呢對襪襪係藍色」,俾小朋友練習用完整句子講嘢。

💡 遊戲心得


玩過反轉襪仔遊戲,咁小朋友下次著襪時,發現對襪反轉左,都識得自己反返轉先著啦。

💡 遊戲心得

當小朋友知道點玩後,就可以俾空間佢哋,自己摸索下點樣可以玩得更好,喺玩嘅過程中進行探索,自我修正。

💡 遊戲心得

喺呢個時候,可以先加多個玩法,喺一堆新舊襪裏面,搵返啲舊襪出嚟,無形中,小朋友就已經用左舊襪嚟玩。

家長可以善用遊戲,令小朋友覺得好好玩,引導小朋友做出一啲新嘗試。

更多襪仔遊戲點子

​關於我們

由香港賽馬會慈善信託基金捐助、香港大學教育學院 融合與特殊教育研究發展中心推行的賽馬會「玩學相長」計劃,是一個社交情緒學習項目,並源自於一項已有效實施了十多年的社交能力影響研究計劃。賽馬會「玩學相長」計劃旨在支援家長和教師成為變革推動者,透過在不同環境中進行的面對面互動遊戲,促進孩子的社交技能和情感發展。項目已在幼稚園進行,並推廣至家庭和社區。

​互動遊戲經驗分享平台

聯絡我們

電話 :  (852) 4610 2400

電郵 :   jcplayngain@hku.hk

主辦機構 :

​捐助機構 :

© 2020 by Jockey Club "Play n Gain" Project