家家日日玩  家居遊戲系列

Y01-Y05 手指遊戲系列

💡 遊戲心得


如果係幼兒,可以同佢一齊逐隻手指數吓先,1、2、3、4、5 ;同佢一齊多試多數,咁玩吓手指,就可以練習到5以內簡單加減數。小朋友平時都可以左右手自己練習㗎。

大一啲嘅小朋友,以 10 為目標,除了熟習10嘅組合,多啲玩仲可以成為眼睛隊長 !

💡 遊戲心得


媽媽清楚介紹每隻手指嘅名稱,令小朋友不知不覺學到嘢。大家不妨試吓唔用數字,改用手指名稱,都非常考腦筋㗎!
 

💡 遊戲心得


每個人都有自己鍾意嘅食物、人物、物品。可以試吓將其中兩隻手指,改為各自鍾意嘅食物名,咁就可以更加了解大家啦!

💡 遊戲心得

遊戲好唔好玩,有時唔係因為個遊戲玩法,而係你有冇投入去玩。只要都大家投入去玩,一齊笑,咁就已經充滿正能量㗎喇。

​關於我們

由香港賽馬會慈善信託基金捐助、香港大學教育學院 融合與特殊教育研究發展中心推行的賽馬會「玩學相長」計劃,是一個社交情緒學習項目,並源自於一項已有效實施了十多年的社交能力影響研究計劃。賽馬會「玩學相長」計劃旨在支援家長和教師成為變革推動者,透過在不同環境中進行的面對面互動遊戲,促進孩子的社交技能和情感發展。項目已在幼稚園進行,並推廣至家庭和社區。

​互動遊戲經驗分享平台

© 2020 by Jockey Club "Play n Gain" Project

聯絡我們

電話 :  (852) 4610 2400

電郵 :   jcplayngain@hku.hk

主辦機構 :

​捐助機構 :